Rabljeni bicikli

U zadnje vrijeme imamo puno upita o polovnim biciklima tako da smo na našim stranicama odlučili napraviti rubriku Rabljeni bicikli na kojoj ćemo oglašavati Bicikle koje želite prodati.

Sistem je vrlo jednostavan na mail nocodesk@gmail.com nam pošaljete specifikaciju bicikla sa slikama, cijenom, kontaktom te dokazom da bicikl nije ukraden. Oglasi koji ne ispunjavaju navedene uvjete neće biti objavljeni. No code ne odgovara za točnost podataka.

Bicikl10

Par savjeta oko kupovine polovnog bicikla

Za početak tražite kupca da vam računom ili na neki drugi način dokaže da je bicikl njegov tj da nije ukraden. Obavezno provjerite ima li bicikl serijski broj na donjoj strani okvira ispod osovine pogona koji se slaže sa brojem na računu ili garanciji. Bicikl možete provjeriti na stranicama Biciklističkog registra

Okvir: Pregledajte cijeli okvir što možete detaljnije obraćajući pozornost pritom na male, ponekad jedva vidljive pukotine koje se vrlo brzo mogu pretvoriti u velike nakon čega slijedi pucanje okvira i najčešće ponovna kupovina bicikla. Poželjno je da je bicikl čist prilikom pregledavanja.

Bf7lx

Pogon: Prilikom kontrole pogona bitno je provjeriti da zubci nisu preoštri i utori previše prošireni jer je to znak istošenog pogona koji će uskoro trebati zamjeniti. Lanac ne smije biti hrđav i prljav te se sve karike trebaju glatko gibati. Ukoliko imate mogućnost provozajte bicikl, mjenjejte brzine te na svakom zubčaniku nagazite jako na pedale i pogledajte hoće li doći do preskakanja lanca. Također provjerite ima li lufta u osovini pogona te zavrtite pogon unazad osluškujući zvuk čegrtaljke na zadnjem kotaču koji treba biti ujednačen i gladak bez čudnog zvuka mljevenja.

Ležaj vilice: Pritisnite prednju kočnicu, slobodnu ruku stavite na ležaj vilice i pomičite bicikl napred nazad, ukoliko ne osjetite da ima lufta, ležaj je vjerovatno u redu. Ostaje vam još samo podignuti prednji kotač u zrak i pomicati volan lijevo desno gdje bi sve trebalo ići glatko bez zapinjanja, osluškujte na nema zvukova pucketanja.

Suspenzija: Pritisnite vilicu maksimalno unutra par puta i pogledajte dali je ostala čista, bez ulja i prljavštinete, ukoliko vilica ima mogućnost zaključavanja prekontrolirajte radi li, naravno provjerite i ima li lufta u vilici. Jeftinije vilice u pravilu uvijek imaju malo lufta tako da vas to ne treba previše zabrinjavati

Kotači: Zavrtite svaki kotač i provjerite dali se lagano vrte. ukoliko nakon par okretaja stanu problem je u osovini kotača. Zatim provjerite centriranost kotača tako da stanete ispred njega i uvjerite se da nema odstupanja lijevo desno od centa. Sljedeće je da rukom prođete po svim žbicama koje bi trebale biti ravnomjerno zategnute. Ne zaboravite prekontrolirati kočionu površinu ( na kotačima koji imaju V-brake kočnice) koja ne smije biti previše glatka i potrošena. Na kraju, ne i najmanje važno provjerite da kotači nemaju lufta u osovini pogona. To ćete saznati tako da dok je na zemlji lagano pomičete kotač lijevo desno.

Mjenjači i kočnice: Dok sve se vozili i provjeravali pogon, mjenjanje brzina je trebali ići glatko bez poteškoća pri prebacivanju. Sad kad vam bicikl stoji primite rukom prednji mjenjač i lagano ga prodrmajte da se uvjerite kako nema lufta na pokretnim djelovima mjenjača. Zavrtite pogon i obratite pažnju da nema trzaja zadnjeg mjenjača prilikom okretanja, također obratite pažnju na istrošenost pulley-a ( dva mala lančanika). tj da im zubi nisu preoštri. Kod kočnica je potrebno provjeriti da čeljusti ravnomjerno pritišću kočionu površinu na kotaču te da se ručite kočnica uvijek vraćaju u početni položaj. Zaustavljanje bi trebalo biti bez škripe, intenzitetom koji je u skladu sa pritiskanjem kočnice. Sajle ne smiju bili hrđave.

Used-Bicycle-2

Ne mora sve nužno na polovnom biciklu savršeno funkcionirati jer se većina dijelova može naknadno zamjeniti novim ali se prije kupovine svakako raspitajte o cijeni potrošenih dijelova kako vam se proračun namjenjen za kupovinu polovnog bicikla ne bi udvostručio.

Slobodno nam se obratite za savjete oko kupovine Rabljenog bicikla